La Costera

Amb la qualificació de paratge natural municipal, queda protegida d'urbanitzacions i de qualsevol altre ús que pose en perill la seua integritat com a zona verda

La Costera és un enclavament vinculat històricament al gaudi de la natura per part dels veïns de Puçol, ja que és l'únic reducte natural dins d'una zona densament poblada i urbanitzada. Té una extensió de 66 hectàrees i és formada per materials del Triàsic. Amb una altura de 162 m i situada a només 4 km de la platja de Puçol, la Costera són una part dels últims contraforts de la serra Calderona i la demostració del lema “Puçol, entre mar i muntanya”.

La vegetació és formada per la típica garriga mediterrània, acompanyada de pins, carrasques, garroferes i oliveres. Tot això la converteix en una zona de gran valor paisatgístic, botànic, ecològic i geomorfològic.

Davant aquesta situació i per protegir-la de qualsevol agressió urbanística, tan habituals hui en dia en els terrenys propers a la costa mediterrània, es va sol·licitar l'adequada protecció per a aquest pulmó de la població. Amb la qualificació de paratge natural municipal, queda protegida d'urbanitzacions i de qualsevol altre ús que pose en perill la seua integritat com a zona verda, i s’hi potenciaran les activitats ecològiques i de promoció del medi ambient.

 

Vegetació

La major part del tossal és cobert per matoll mediterrani de zones càlides, compost bàsicament per coscolla, llentiscle, ginebre, estepa, romer i timó. Veurem també garroferes, oliveres, figueres i ametlers, testimonis de l'ús agrícola que va tindre el paratge en altre temps.

Hi ha bastants pins blancs, que formen boscos en algunes àrees, i en els últims anys s'han realitzat diverses repoblacions per a introduir-hi les alzines, les quals van dominar la muntanya fa segles.

 

Fauna

La proximitat a les zones habitades fa que la fauna quede limitada als insectes i a alguns rèptils, com les sargantanes. Diverses espècies d'aus la utilitzen també com a lloc de pas i de cerca de restes de menjar abandonades pels visitants, activitat que atrau també carnívors menuts, com la rabosa o el furó. Altres mamífers detectats a la zona són la musaranya i el conill.

 

Com podem arribar

Per poder gaudir del paisatge de la Costera cal prendre el camí del Cementeri i passar per davall de l'autopista, on el nom canvia a camí del Molí de Vent.

A uns 2 km des de l'inici veurem les primeres cases de la urbanització Alfinac i les antigues naus industrials, ara transformades en l'Aula Natura, sala multiusos i altres dependències públiques.

 

Aula Natura

L’Aula Natura és una antiga nau de 200 m restaurada per les escoles taller. Aquest emplaçament està destinat a l'organització de visites i excursions amb grups de xiquets i joves per a donar a conéixer els valors naturals que alberga el Paratge Natural de la Costera.

Un altre espai verd de què disposem és la Finca Municipal de la Costera.

Situada a la part oest del nucli urbà, s'hi accedeix per la carretera del camí del Molí de Vent (continuació de l'avinguda del Molí de Vent).

La finca té 517,245 m² de titularitat municipal i té un alberg juvenil amb capacitat per a 25 persones, àrees d'esplai i zones repoblades amb pins i vegetació autòctona.

 costera-1

costera-2

costera-4

costera-5

costera-6

costera-7

costera-8

costera

Voleu saber-ne més?

Entra en AE-AGRÓ

Telèfon:

691 077 424 | 679 908 238

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=li2O5pwYhc4&list=PLezQL5eJ_2dvm5aqCugWWQRpZs14T41EI&index=21