Patrimoni cultural

L’esglésa dels Sants Joans, la muralla, la Torreta i el molí formen el patrimoni cultural més destacat de la població

Església dels Sants Joans

Les obres de la façana principal de l’església dels Sants Joans van començar el 1587, amb les tasques de fixació del perímetre, mesurament i marcatge amb estaques, i van començar a cavar-ne els fonaments.

L’any 1588 Joan de Ribera, patriarca d'Antioquia i arquebisbe de València, va posar la primera pedra de l'església dels Sants Joans de Puçol, dedicada a Sant Joan Baptista. En aquest moment Puçol tenia uns 400 habitants i, encara que el poble no necessitava un temple de tal magnitud, el significat que tenia per als ciutadans era majúscul, ja que seria la primera edificació que es voria des de lluny. Els veïns dedicaren tot el seu esforç a la construcció del temple, ja que no hi ha quasi cap edifici més del segle XVII.

L'església va estar en construcció fins a 1607. El patriarca va fer el trasllat, de l'antiga església a l’acabada d’alçar, del Santíssim Sagrament i celebrà la primera missa el dia 28 d'octubre d'aquest any. En la mateixa processó, davant de la custòdia del Santíssim Sagrament, es féu el trasllat de la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu, figura trobada el 1570 al Cabeçol del Puig. Es creu que prové de l'església hispana dels segles VI-VIII i que va ser amagada l'any 714 i durant segles de dominació àrab per a evitar-ne la destrucció, fet que ens portaria a pensar que aquesta peça és la iconografia cristiana més antiga de tota la Comunitat Valenciana.

El finançament del temple va provindre dels donatius de particulars i de les almoines que s'arreplegaven al forn. L’interior conté diverses obres d'escultura i pintura, com la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu, el retaule de l'altar, de Manuel Vergara, o el retaule del segle XV que representa el Misteri de la Trinitat.

Visita virtual a l'església dels Sants Joans

[Visita Virtual Santos Juanes]

 

Muralla del Jardí Botànic

La muralla es va construir el 1607 al costat de l'església dels Sants Joans. De l'antic palau arquebisbal només queda aquest antic mur de línies barroques. Es tracta d'una construcció de maçoneria, amb torretes semicirculars coronades amb teula ceràmica de color blau.

En l’interior hi havia un jardí botànic, un dels primers d’Espanya, el primer de caràcter universitari i el més antic d'Europa. S'assegura que s’hi va conrear el cacauet per primera vegada a Espanya.

La construcció s’anà deteriorant i per això es va considerar la importància de la seua conservació —per l’interés històric i arquitectònic (estil barroc)— i es rehabilità el 1999.

L'última actuació sobre la muralla s'ha realitzat a finals de 2016 i des de gener del 2017 compta amb il·luminació nocturna i accessos adaptats.

 

Església de Santa Marta

L'altra església del nostre municipi és la de Santa Marta. Va ser construïda l'any 1964 pels feligresos, detall que la fa més atractiva. És un temple funcional, d'estil modern, que juga amb la llum natural i que s'enclava en l'etapa final del Concili Vaticà II.

En l’interior es troben diverses obres, com el retaule de l'altar que representa una cita de l'evangeli, la iconografia de Santa Marta, patrona de l'església, i diverses escultures, com la Immaculada o el Crist de l'Esperança.

Visita virtual a l'església de Santa Marta

[Visita Virtual Santa Marta]

 

La Torreta

Una altra edificació important és la Torreta, es tracta d’una talaia. Va ser construïda en el segle XIV i és considerada la casa més antiga del municipi. La seua finalitat era protegir i vigilar la població de possibles atacs. La torre és d'estil moro i està construïda amb pedra, teula i rajola de fang. La ubicació, al nucli antic (carrer de la Torreta), la fa més interessant i majestuosa.

Ara és un habitatge particular i no es pot visitar. No obstant això, està restaurada i inclosa en el catàleg de Béns d'Interés Cultural pel seu interés històric i cultural.

 

Molí de Vent

Als afores del poble trobem el molí de Vent, a un quilòmetre a l'oest del nucli urbà, a la part alta d'un tossal, amb una vista privilegiada sobre el poble i la mar. Es tracta d'un dels pocs molins d'estructura àrab que hi ha a la Comunitat Valenciana.

Deixà de funcionar com a tal en el segle XIX, i actualment no té un ús específic, encara que els amants de la natura i la cultura en poden gaudir sempre que vulguen. L'interés ambiental i popular fa que es plantege l'oportunitat d'una rehabilitació, però l'entorn —amb el bypass i l'estació elèctrica— no és massa favorable per a poder realitzar una bona explotació turística. 

No obstant, al començament de 2017 l'Ajuntament de Puçol ha sol·licitat una subvenció a la Diputació de València per a iniciar la recuperació del molí i el seu entorn com a espai d'ús i esplai dels veïns.

Visita virtual al molí de Vent

[Visita Virtual Molí de Vent]

 

Retaules i habitatges antics

Compten amb una determinada protecció pels valors arquitectònics i històrics i per ser antics. En total, hi ha 39 habitatges catalogats, situats principalment al barri antic. Durant el recorregut es pot gaudir de l'harmonia, la tranquil·litat i la bellesa dels carrers del poble i anar descobrint-ne les façanes.

A més, en les fronteres de les cases podeu veure 17 retaules ceràmics antics, amb un nivell de protecció integral, d'ús votiu i decoratiu.

Alguns d'aquests retaules i cases són als carrers de Sant Joan, Sant Pere, Sant Miquel, Cavallers, Sant Antoni, Morvedre, els Horts, Castelló i Marià Amigó.

 

Artesania tradicional

Com a part del patrimoni cultural de Puçol, cal esmentar dos exemples d'artesania tradicional que hui només es poden trobar puntualment, ja que es tracta d'ocupacions en acusat declivi, substituïdes per la fabricació en cadena; aquests són:

Els corretgers , encarregats de la fabricació i restauració de la guarnició per a cavalls i altres arreus fabricats amb cuir.

La cistelleria , que consistia en l’elaboració a mà de cistelles, cabassos per al camp, espardenyes i diversos objectes realitzats amb espart.

casco-antiguo

moli

muralla

retablo

santa-marta

santos-juanes

sindicato

torreta

Voleu saber-ne més?

Periòdic Notícies de Puçol

https://www.youtube.com/watch?v=yQxo3c2Im9g