Tradicions

Dansades

Les dansaes són balls tradicionals de carrer molt populars en territori valencià i solen acompanyar qualsevol acte festiu o cultural (cercavila, despertà, processó, danses populars, albaes, etc.). Dolçainers i tabaleters de la Safor es presenten dins del panorama de la festa amb la targeta de la fermesa i solidesa que any rere any han aconseguit conjugant esforç i il·lusió durant molt de temps. Fins i tot hi ha membres del grup que són néts de dolçainers i rondallers de la primera meitat del segle XX, és una tradició que es transmet de generació en generació.

El 1980 es crea l'Escola Municipal de Danses de Puçol amb la finalitat de recuperar els nostres balls populars. Aquesta escola fa més de tres dècades que ensenya a ballar jotes, fandangos o boleros i pot presumir de ser una de les més antigues de Puçol —va nàixer abans que la mateixa Casa de Cultura. La permanència en el temps es deu sobretot a la fidelitat dels alumnes, ja que any rere any continuen tenint la mateixa il·lusió per ballar i per transmetre a les generacions més joves el seu entusiasme.

 

Tabal i dolçaina

L’any 1980 es va crear l'Escola de Tabal i Dolçaina a Puçol i compta amb un gran nombre d'alumnes. Normalment van acompanyats de les conegudes albaes. En la seua llarga trajectòria, no solament han participat amb les seues sintonies en directe en la major part dels actes festius i culturals del municipi, sinó que també han gravat un casset i dos CD, han actuat en multitud de pobles i fins i tot han acompanyat il·lustres experts en la matèria.

 

Emboladors

L’elaboració de les boles del famós bou embolat ha perdurat en el temps i té hui un gran arrelament. Són la quadrilla d’embolaors els encarregats de fer-les, usant l'estopa i els materials inflamables que es col·loquen en els ferratges. Posteriorment, ells mateixos s'encarreguen d'embolar el bou. Aquesta tradició té un gran encant, ja que conjuga dos símbols de la cultura ibèrica —el bou i el foc— en un municipi amb molta tradició taurina.

L'embolada amb ferratges és la més típica en el bou de foc per la senzillesa i rapidesa a l'hora de col·locar els aparells. Consisteix a posar en les banyes del bou uns ferros —als quals van units dues argolles en cada un— que entren per la banya i s’hi subjecten ben forts. A l'extrem dels ferratges és on es col·loca la bola de foc.

 

Colombaires

Aquest esport originari de la Comunitat Valenciana desperta des de fa anys una gran afició entre els puçolencs. Consisteix a mantindre els coloms mascles en gàbies independents a les de les femelles. El dia de la solta es llança la coloma i els coloms competeixen entre si fins que un es queda amb la femella.

 

 albaes

bolilleras

caballos

danzas-2

 

dolcaina

emboladors

danzas

pilota

Voleu saber-ne més?

Dolçainers de Puçol

Grup de danses de Puçol

 

https://www.youtube.com/watch?v=s4ntRQouGDU